Magyar InternetFigyelő
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ki írtja a Windows NT-t?

 

Budapest, 2006. március 9. – A viszonylag régi, de sok helyütt még használatban lévő Windows NT platformon végezte el a Virus Bulletin legújabb antivírus tesztjét. A megmérettetés rávilágított arra, hogy nem minden antivírus program támogatja megfelelően a régebbi rendszereket.

 

A Virus Bulletin (VB) szakembereit is meglepték azok az eredmények, melyek a legutóbbi, 2006. februárjában elvégzett antivírus rendszerek tesztjén születtek. A VB választása azért esett a Windows NT-re, mert a platform kora ellenére még mindig népszerű a fejlesztők és felhasználók körében.

A tesztelést végrehajtó szakembereknek azonban már a telepítések során meggyűlt a bajuk néhány antivírus megoldással. „A tesz rámutatott arra a tényre, hogy miközben az antivírus programok többsége eredményesen veszi fel a küzdelmet a vírusok ellen a legújabb platformokon, a régebbi, de ugyanakkor még nagy népszerűségnek örvendő operációs rendszerek támogatottsága alacsony.” – kommentálta a VB teszteredményeit Csiszér Béla, a NOD32 antivírus rendszert forgalmazó Sicontact Kft. ügyvezetője. A szakember hozzátette, hogy a régebbi platformok támogatása különösen fontos azokban a régiókban, ahol az operációs rendszerek verziókövetése, valamint a géppark frissítése nem olyan gyors, mint például Nyugat-európában. Ilyen irányú eredményeiért a Virus Bulletin tesztelői egyébként külön dicséretben részesítették az ESET Software-t, mivel a vizsgált NOD32 antivírus rendszer kisméretű - mindössze 10 megbájtos - telepítőcsomagja ellenére tartalmazza mindazokat a kiegészítéseket, melyek a Windows Server 2003 64 bites változatától kezdve a Windows XP/2000 platformokon át egészen a Windows NT 4 Workstation-ig lehetővé teszik a problémamentes működést. A NOD32 antivírus program ugyanakkor a Microsoft által már régóta nem támogatott, de például Magyarországon is gyakran előforduló Windows 95-ön – egy második, a Windows 98 és Windows ME platformtámogatást is magában foglaló telepítőkészlet formájában - ugyancsak elérhető.

 

A Virus Bulletinről

 

A Virus Bulletin (VB) informatikai magazin 1989-ben indult azzal a céllal, hogy rendszeres híreket közöljön a vírusokról és vírusirtókról, valamint az okozott károk utáni adatmentési eljárásokról. Függetlensége megalapítása óta megkérdőjelezhetetlen, VB100% díja pedig olyan elismerés, melyre minden antivírus-fejlesztő cég vágyik. A kitüntető megbecsülést az a termék kaphatja meg, amely az alapos tesztek során minden vadon élő – azaz jelenleg is aktívan terjedő – vírust megtalál, és eközben nem produkál téves riasztást. A teszten résztvevő szoftvernek ezt alapállapotában, mindenféle adatbázis-frissítés nélkül kell végrehajtania.

 

Kapcsolódó webcímek:

 

A NOD32 magyar oldala - http://nod32.hu

A VB100% díjról bővebben - http://www.virusbtn.com/vb100/index

A NOD32 ingyenesen letölthető tesztverziója - http://nod32.hu/dl.php