Magyar InternetFigyelő
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komolyan vették a játékot

Nemzetközi elismerés egy hazai szoftverfejlesztőnek

 

San Francisco, 2006. május 17. – A világ egyik legnagyobb informatikai vállalataként számon tartott Sun Microsystems idei fejlesztői versenyére a világ minden tájáról érkeztek pályaművek, a közönségdíjat mégis egy magyar kisvállalkozás hozta el. A Solware 3D Biliárd játékprogramja lenyűgözte az internetezőket.  

 

Immár negyedik alkalommal rendezte meg a Sun Microsystems a Duke’s Choice Awardot, a Java-alapú alkalmazások legnagyobb nyílt versenyét. A nemzetközi megmérettetésen 11 kategóriában indult meg a küzdelem, melyek közül egyben egy hazai szoftverfejlesztő cég, a Solware Kft. is leadta nevezését. A magyar kisvállalkozás munkatársai körében a díj szakmai presztízse miatt nagy izgalmat okozott, hogy március elején a „Java.com Alkalmazások” kategóriában benevezett 3D Biliárd játékprogram a szavazás színhelyéül szolgáló weboldal látogatóinak választása alapján a legjobb öt alkalmazás közé verekedte be magát.

Ezzel a programunkkal a tavalyi CeBIT-en már elnyertük az Európai Kiválóság a Multimédiában Díj arany fokozatát, így titkon számítottunk a sikerre” – árulta el Hontvári József, a Solware ügyvezető igazgatója. A cégre ezt követően még jó kéthónapnyi várakozást rótt a versenyszabályzat, majd május első hetében az első helyhez gratulált – akkor még csak e-mailben – a Sun Microsystems képviselője.

 

Sikerre ítélve

 

A 8 éve alakult, egyedi szoftverfejlesztéssel foglalkozó Solware 2000-ben kezdett Java-alapú – kifejezetten a nemzetközi piacra szánt – játékok fejlesztésébe. A cég vezetése ekkor krédóként fogalmazta meg, hogy e programoknak a felhasználók számára a valósághoz közeli játékélményt kell nyújtaniuk. Így komoly tudományos kutatómunka – a most díjazott 3D Biliárd alapjai a részecskeszimulációból és merev testek fizikájának törvényszerűségeiből származnak – és kreatív, a folyamatos innováción alapuló számítógépes programozás vette kezdetét. A siker nem is maradt el: a Real.com, majd az Eurosport is a Solware játékait választotta nemzetközi weboldalainak népszerűsítésére. Ma pedig a világ minden tájáról naponta közel ötmillió internetező kapcsolódik ki a cég játékainak segítségével, melyek a FlyOrDie.hu oldalról is elérhetők.

A 3D Biliárd 6 éves fejlesztő- és kutatómunka gyümölcse, melynek eddigi legrangosabb elismerése a Duke’s Choice Award” – mondta Szabó Dániel, a Solware vezető fejlesztője a 11. JavaOne konferencián, San Franciscoban. A díjat a Solware Kft. szakembere csütörtökön személyesen veszi a Sun Microsystems igazgatóságának elnökétől, Scott McNealytől,  Jonathan Schwartz elnök-vezérigazgatótól és nem utolsó sorban a Java programozási nyelv atyjától, James Gosling műszaki igazgatótól. 

A Duke’s Choice Award-on évről évre a legjobb szoftverfejlesztők versenyeznek egymással, ráadásul idén az előző évekhez képest még színvonalasabb megoldásokkal találkoztunk. Ezért különösen nagy öröm számunkra, hogy egy magyar vállalkozás is kategóriagyőzelmet aratott” – gratulált a Solware Kft. első helyéhez Kristóf Judit, a Sun Microsystems hazai képviseletének marketing managere.

 

 

Kapcsolódó webcímek:

http://www.solware.com

http://www.flyordie.com

http://www.java.com/en/dukeszone/dukeschoice.jsp

 

 

A Solware-ről

 

Az 1998-ban, Budapesten alakult Solware Informatikai Kft. fő tevékenysége a szoftvertervezés és a - fejlesztés. A cég alakulásakor egyedi szoftvereket készített holland piacra, majd a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel együttműködve intelligens rendszerekkel kapcsolatos kutatás-fejlesztésbe fogott.

2000-ben a Solware tovább bővítette portfolióját, és – elsősorban Java-alapú – online játékokat kezdett készíteni. Ez a tevékenysége nemzetközi partneri megállapodásokon (Real, Eurosport, RTL) keresztül hamarosan nagy ismeretséget hozott a cégnek, a Solware játékait ma már közel 5 millió külföldi internetező ismeri.

2001-től a Solware FlyOrDie márkanév alatt kínálja játék portfolióját, melybe beletartoznak egyszerűbb puzzle játékok, de komplex fizikai szimulációt igénylő, 3 dimenziós szoftverek is. A Solware 2005-re nemzetközi hirdetési hálózatot épített ki, az online játékok oldalain havonta több mint 100 millió online hirdetést jelenít meg. A cég ezen kívül folytatja komplex egyedi szoftverek és elektronikus kereskedelmi rendszerek fejlesztését, elsősorban kis- és középvállalatok számára.

 

A Sun Microsystemsről

 

A Sun-t egyetlen jövőkép - "A hálózat maga a számítógép" - vezérli a világ legfontosabb piacait működtető technológiák kifejlesztése során. A Sun közösségépítésen és az innováció megosztásán alapuló üzletfilozófiája áll a számítástechnika elkövetkező, új korszakának középpontjában, melyet a Sun "Participation Age"-nek nevez. A több mint száz országban jelen lévő vállalatról további információ a http://sun.com webhelyen található.